In gesprek met…

In deze rubriek gaan we in gesprek met een vrijwilliger of betrokkene bij het Boskapellebusken om zo de mensen achter dit project beter te leren kennen. We trappen af met Anna! Ze stelt zich graag aan jullie voor:

Mijn naam is Anna Kemp en ik ben geboren in Breukelen waar mijn ouders een kleine boerderij hadden met koeien, varkens, kippen, grote hoogstamfruitboomgaard, moes- en siertuin. Als kind was ik altijd buiten met de hond en hielp graag mijn vader met allerlei klusjes. Toen ik 10 was mocht ik van mijn ouders een eigen strookje grond beheren tussen een schuur en langs een sloot waar een scheve pruimenboom half boven het water stond. Ik was daar al druk met goudbloemetjes zaaien en heb daar een struik geplant, gered van een afvalstort. Deze struik bleek een Drents krentenboompje te zijn. Later viel mij op dat de bloemetjes van deze struik veel bijen aantrok en dat er na de zomer vogels op af kwamen die de rijpe bessen opaten. Dat vond ik zo leuk om te zien, dat wat ik geplant had insecten en vogels aantrok. Misschien ligt hier wel de basis wie ik nu ben. Want biologie was op school mijn favoriete vak.

Het is dan achteraf gezien wel een beetje vreemd dat ik na de MAVO bij de Belastingdienst ben gaan werken. Maar uiteindelijk, het bloed kruipt… Na een aantal jaren had ik het wel gezien bij de ambtenaren en ben deeltijd Biologie gaan studeren in Utrecht. Halverwege deze studie kreeg ik een baantje bij Vogelbescherming Nederland in Zeist, daar was ik zo happy mee. Gelijkgestemde mensen die voor vogels en natuur gaan en daar alles voor over hebben.

Toch bleef het tuinieren ook knagen, totdat ik tegen een deeltijdstudie Tuin- en Landschapsinrichting op Larenstein aanliep. Dat werd, naast mijn werk, mijn volgende uitdaging. Van de 24 eerstejaars hebben er na vier jaar 6 personen, waaronder ik, het einddiploma gehaald. Mijn passie werd ontwerpen maken voor natuurtuinen of natuurlijke erven, waar vogels, insecten een jaarrond leefgebied kunnen vinden. De omgeving met meer biodiversiteit een beetje levendiger of mooier maken. Een voorbeeld hiervan is onze natuurtuin NatuurlijkBUITEN op Sinderen die tijdens openingstijden gratis te bezoeken is. Hier geef ik ook graag rondleidingen om het verhaal van alle onderdelen in de tuin aan mensen uit te leggen, die dan vaak reageren met “goh.. wat bijzonder, nooit geweten”.    

Hoe ben je terecht gekomen bij het Boskapellebusken en wat zijn jouw werkzaamheden?
Dat heeft alles te maken met mijn passie voor natuur. Toen in 2011 het Dorpsplan Sinderen 2011-2021 werd gepresenteerd is de werkgroep ‘Groen op Sinderen’ gestart. Daar heb ik me dan ook direct voor aangemeld. Samen met Joop Lammers, Berd Westerveld en Charlotte Breukink hebben we al verschillende jaren groene activiteiten georganiseerd voor de inwoners. Zoals met de kinderen van de basisschool 1.500 bloembollen gepoot bij het Kapelletje, besdragende struiken uitdelen voor gebruik zowel door mensen als vogels, ‘Maak van je inrit een oprijlaan’, overleg met de gemeente over meer Bonte bermen op Sinderen, etc. Als een van de laatste ideeën kwam de realisatie van een buurtbos bij ons op. Dat zou toch geweldig zijn, dachten we. Er lag achter het Halte Huisje al een tijd een stukje grond te koop waar geen serieuze belangstelling voor was. We hebben toen besloten om eerst een verkennend rondje te maken: wil de eigenaar het wel voor dit doel verkopen, zien de omliggende buren het zitten, etc. Toen dat positief uitpakte zijn we naar Sinderens Belang gestapt met onze ideeën en dat werd direct positief ontvangen.

Samen met Jurgen Hulst heb ik het ontwerp gemaakt wat gebruikt is om allerlei partijen en instanties te interesseren en mee te krijgen om het plan te realiseren. Het hele jaar 2022 is een speciaal opgerichte werkgroep van het Boskapellebusken druk geweest met het verder uitwerken van de plannen en het regelen van geld om deze uit te kunnen voeren. Van maar liefst 10 fondsen en subsidieregelingen kwam een toezegging binnen, bij elkaar voldoende om de aanleg en de inrichting te kunnen betalen en in november 2022 te starten met de voorbereidingen om te kunnen gaan aanplanten. 

Zo leuk om ideetjes en een stukje ervaring in te kunnen brengen om zo samen met elkaar het plan tot uitvoering te brengen!

Wat vind je het mooie aan dit plan?
Dat het gedragen wordt door zoveel enthousiaste inwoners van Sinderen. Samen d’ran vind ik hierbij ook zo’n prachtige uitdrukking. Ik krijg er echt energie van als wensen en dromen omgezet (kunnen) worden tot realisatie. Ik heb al een aantal vreugdedansjes gemaakt n.a.v. het Boskapellebuskenproject 🙂

Ik hoop dan ook dat het Boskapellebusken een prachtige plek wordt om elkaar te ontmoeten, de natuur te beleven en leuke op de plek gerichte activiteiten te kunnen houden. Ook zou ik graag een jaarlijst bijhouden welke vogels, vlinders, bijen en hommels er voorkomen. Als het is zoals bij ons, worden dat er elk jaar meer en dat is zo leuk om te zien.

Ben je net zo enthousiast geworden als Anna over dit project? Meld je dan aan als vrijwilliger en/of donateur!